
Atatürk düşmanlığı mı, işgüzarlık mı?
Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü’nün Osmangazi Belediyesi'ne yazdığı yazıyla, Kirazlı Mahallesi'ndeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk Caddesi adının değiştirilmesini talep etmesi sert tepkilere neden oldu.
Bursa Osmangazi Belediye Meclisi’nin 8 Haziran 2016 tarihli toplanıtısında gündeme gelen ve oybirliğiyle reddedilen bir konu vardı.
Osmangazi Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü’nce meclise havale edilen evrağa göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü’nün 6 Mayıs 2016 tarihinde belediyeden sokak adı değişikliği talep etmişti.
Şöyleydi belediye meclisine havale edilen yazı:
“İlgi: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün 8055 sayı ve 06.05.2016 tarihli yazısı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ilgi yazısında Şehit Onbaşı Sinan Yaylı'nın Mardin İl Jandarma Komutanlığı Savur İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde görevli iken 15.04.2016 tarihinde Cuma günü Savur-Soylu yolu üzerinde devriye görevi yapan hafif zırhlı shortland askeri aracın geçişi sırasında bölücü terör örgütü tarafından yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu araçta bulunan 3 silah arkadaşı İle birlikte şehit olduğu ve Sinan Yaylı'nın evlerinin de bulunduğu Mollafenari Mahallesi "1. Derman Caddesi'nin adının" Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Sinan Yaylı Caddesi" olarak değiştirilmesini ve Kirazlı Mahallesinin girişi olan GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Caddesi’nin yine aynı şekilde "Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Sinan Yaylı Caddesi" olarak değiştirilmesi talep edilmektedir.
Konunun ilgili 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/n maddesince incelenerek, bir karar alınabilmesi için evrakın Meclis'e havalesini arz ederim.”
Evrak ilgili komisyona bile havale edilmeksizin oybirliğiyle reddedildi. Evrağı görenin cinlerinin tepesine fırlamaması olanaksız elbette…
Şehidin adını verecek başka yer kalmadı da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına mı göz dikilmişti. Atatürk adının kaldırılarak bir şehit askerin adının verilmesi ne cüretle teklif edilebilirdi?
Küçük bir araştırmayla işin aslı öğrenildi. Evlat acısı yaşayan baba, şehit oğlunun adını yaşatabilmek için hemen her kuruma dilekçe veriyordu. Dilekçelerden birini de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne vermişti. Müdürlüğün şehit babasına “Sokak ve cadde isimlerini belediye veriyor, belediye değiştiriyor. Belediyeye başvurun” diye yanıt vermesi gerekirken, dilekçeyi belediyeye yönlendirmesi eleştiri konusu oldu.
Şehit babasının, Kirazlı Mahallesi’nin girişinin resmi kayıtlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk Caddesi olduğunu bilmediği ortaya çıktı ancak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün gerekçesi ne olursa olsun belediyeden böyle bir talepte bulunması sert eleştiri konusu oldu. Bu konuda en büyük tepkiyi de Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Cemil Aydın gösterdi. Aydın “Teklif edilmesi dahi rezalet” dedi.
Nihayetinde Osmangazi Belediye Meclisi, talebi oybirliği ile reddetti.
Belge: